Wetenschapper Sophie van Dongen ‘Binnenkijken bij Oriant Zorg’

Sophie van DongenVeroudering wordt nogal eens afgedaan als één grote slijtageslag. En inderdaad, met het ouder worden wordt het lichaam blootgesteld aan steeds meer schadelijke stoffen en stapelen kleine foutjes zich in toenemende mate op in de complexe machinerie van ons genoom. Bijgevolg komen met het ouder worden de gebreken: de spieren nemen af en worden stijver, de gewrichten beginnen stroever te lopen, het geheugen laat ons steeds vaker in de steek, het gehoor is tanende, en zo zijn er tal van andere ouderdomskwalen. Niet altijd leuk en zeker niet altijd makkelijk.

Maar door veroudering af te doen als biologisch verval, doen we ouderen echt tekort. En wie daarover sceptisch is, moet maar eens binnenkijken op de Oriant dagbesteding. Daar worden grijze haren glanzend zilver, en komt vanachter de vele rimpels een schat aan levenservaring, interesses, emoties, en gedachten tevoorschijn. Een kleurrijke ervaring, zo heb ik ondervonden tijdens een dagje meedoen bij de Oriant dagbesteding.

Het is een koude herfstdag. Het wordt steeds langer donker, waardoor de dagen almaar korter lijken, of juist langer; het is maar hoe je het bekijkt. Voor veel ouderen is dit de moeilijkste periode van het jaar. Koude, grauwe dagen zijn immers niet bevorderlijk voor het gemoed en verergeren de vaak toch al hinderlijke ouderdomskwaaltjes. De straat op gaan is ingewikkelder en minder aangenaam als het buiten glad en donker is. Bij Oriant worden de ouderen daarom thuis opgehaald en naar de dagbesteding gebracht. Die vindt plaats in de Ontmoetingskerk te Hengelo, in een grote, lichte ruimte met uitzicht op het groen, een knusse zithoek met comfortabele banken, volop tafels en stoelen (zodat de deelnemers samen, maar ook lekker voor zichzelf bezig kunnen zijn zonder dat de boel voortdurend verschoven hoeft te worden), hoge kasten gevuld met sport-, spel- en knutselmaterialen, én voldoende ruimte om te bewegen, ook voor de mensen die rolstoelgebonden zijn. Er is een hometrainer, een TV en een geluidsinstallatie. De ruimte is gezellig gedecoreerd, met dit seizoen onder andere herfstbloemstukjes, waaraan ouderen die het leuk vonden hebben mogen mee knutselen.

oriant02De dag wordt gezond en gezellig gestart met een gezamenlijk ontbijt. Ook na het ontbijt kunnen de ouderen naar believen vers fruit en net geoogste walnoten pakken; die liggen in grote schalen op de tafels. Een van de dames gebruikt de walnoten om thee van te trekken.

Sommige ouderen gaan een potje dammen, andere kiezen voor een spelletje rummikub of sjoelen, en er is ook een groepje mensen dat liever 1-op-1 een praatje maakt, een tijdschrift leest, of een stukje fietst op de hometrainer. Kortom, voor ieder wat wils. Dat vinden ze bij Oriant belangrijk, omdat ouderen die de ruimte en vrijheid krijgen zichzelf te zijn – met een beetje hulp, stimulering en gezelschap – het meest uit zichzelf zullen halen en aan het eind van de dag het meest voldaan weer huiswaarts zullen keren. Bovendien zijn er ouderen die het nodige hebben meegemaakt en daarom afleiding, maar ook regelmatig een luisterend oor nodig hebben. Met op elke 2-3 deelnemers één werknemer of vrijwilliger heeft Oriant ruim voldoende capaciteit voor zo’n persoonlijke benadering. De medewerkers doen daar zelf ook enthousiast aan mee; zo trakteert een van hen vandaag bonbons vanwege een heuglijke familiegebeurtenis.

Bij een leuke en gezonde dagbesteding horen niet alleen sociaal en mentaal vermaak, maar ook lichamelijk vermaak. Bewegen is essentieel voor de weerstand en zelfredzaamheid. Daarom is het tijd voor gymnastiek! De muziek gaat aan en de elastieken worden tevoorschijn gehaald. Onder opzwepende begeleiding komen de ouderen in actie. Ieder doet wat ie kan en waar ie zin in heeft. Niks moet en alles mag. Het is vrolijk tafereel om te aanschouwen. Na afloop worden er ademhalingsoefeningen gedaan.

oriant03Tijd om even bij te komen en gezellig samen te kletsen. ‘De tijd vliegt als ik hier ben’, zo zegt een van de deelnemers. Haar buurvrouw knikt instemmend. ‘Thuis zit je ook maar zo alleen. Dan is het veel moeilijker om niet eindeloos te piekeren. Over het verleden, over kinderen die ver weg wonen, of mensen om je heen die ziek worden en wegvallen.’ En langzaamaan komen er steeds meer mooie, leerzame en soms ook verdrietige verhalen op tafel. De ouderen laten foto’s van hun dierbaren zien. Vergeelde, romantische afdrukken uit hun portemonnee, of – heel geavanceerd – digitale foto’s op hun mobiele telefoon. Sommige van hen hebben de wereld bereisd en op veel verschillende plekken gewoond. Daar kunnen ze prachtig over vertellen. ‘Het is fijn om hier samen af en toe mooie herinneringen op te halen en verdrietige herinneringen te bespreken en zo een plekje te kunnen geven.’oriant04

En het is ook goed om er af en toe even niet aan te hoeven denken en te genieten van de leuke dingen uit het heden. Vanmiddag komt die afleiding van een gezamenlijke activiteit die onder de deelnemers erg populair is: Bingo. Mét cadeaus, want dat hoort erbij.

De medewerkers kiezen de activiteiten samen met de deelnemers en vrijwilligers. Eigen inbreng en creatief meedenken wordt daarbij gestimuleerd. Zo worden er soms uitjes naar het tuincentrum georganiseerd, hebben ze onlangs placemats gemaakt die thuis ook echt gebruikt kunnen worden, wordt er wel eens buiten gewandeld of gebarbecued in het binnentuintje bij de kerk, en komen er zo nu en dan (bijvoorbeeld op feestdagen) interessante gasten, zoals een schrijver of dansers, over de vloer om een optreden te geven.

Al die bezigheden maken hongerig. Gelukkig staat een vrijwilligster al de hele middag in de keuken om een warme lunchmaaltijd te verzorgen. Goed kauwbaar, niet te zout (dat is niet goed voor de bloeddruk), maar met verse ingrediënten en allesbehalve smakeloos. Veel lekkerder en gevarieerder dan ik ooit in een zieken- of verzorgingshuis geproefd heb. Iedereen laat het zich smaken en gaat gezellig samen zitten om tijdens het eten de dag nog eens te bespreken.

oriant08-bingo oriant09

Daarna is het alweer tijd om naar huis te worden gebracht. Moe, maar voldaan. Ook ik moet helaas weer naar huis, terug naar Amsterdam. Ook ik ben moe, maar voldaan. Het was een mooie dag en een hele leuke en bijzondere ervaring.

Wilt ook zich ook inzetten voor onze ouderen? Aanmelden als vrijwilliger kan hier.